Rhein-Neckar-Arena Sinsheim

Rhein-Neckar-Arena Sinsheim
2018-02-06 r2komm

Den som går med öppna ögon genom en fotbollsarena upptäcker många olika portar: Vid ingångarna, framför diverse lagerutrymmen – eller också framför kioskerna. Och så är det också på den nya Bun­desliga-arenan, Rhein-Neckar-Arena, som är fotbollsklubben 1899 Hoffenheims hemmaplan som invigdes 2009. “Det är ett enormt port- och dörrspektrum som vi har här, allt från en arkitektoniskt högvärdig takskjutport med sträckgaller till brandskyddsdörrar nere i katakomberna, säger Achim Schröter från port- och dörr-specialisten Teckentrup (Verl). På mindre än två år byggdes denna nya fotbollsarena direkt intill motorvägen A6 i närheten av Sinsheim. Här sitter fotbollsfansen så att säga på första rang. Upp till 30 150 åskådare kommer på helgerna när fotbollsklubben 1899 Hoffenheim, som just har kommit upp i den högsta fotbollsligan i Tyskland, Bundesliga, har hemmamatch. Arenan heter helt opretentiöst “Rhein-Neckar-Arena“ – i regionen vet ändå alla vem som står bakom detta ambitiösa projekt (SAP-grundaren Dietmar Hopp). En lätt takkonstruktion, i form av en ring som är konstruerad helt utan stöd, skyddar åskådarna runtom mot regn utan att skymma sikten. Cirka två tredjedelar av platserna är utrustade med moderna fällbara stolar, så att man också har tillräckligt med utrymme för ståplatser om så önskas. På den västra tribunen (där man på eftermiddagen har solen i ryggen) befinner sig så kallade Business-Lounges; klubbrum med direkt ingång till tribunen. För alla “normala fans“ finns en “Fan-krog“ med plats för 400 personer. Runt om stadion går en galleria från vilken man kommer till de olika blocken. På detta plan finns också hela 18 kiosker där åskådarna har möjlighet att förse sig med ett och annat gott i pausen efter första halvleken resp. före och efter matchen. I katakomberna finns inte bara spelarnas omklädningsrum, utan också olika rum där spelarna kan förbereda sig inför matchen och slappna av – med rekreationsbad, massage, konditions- och styrketräning samt separata rum för tränarna. Här nere slår så att säga stadions “hjärta“, den centrala platsen som försörjer hela arenan med allt som behövs: Här finns lagerutrymmen för cate­ring, förvaringsutrymmen för stadions greenkeeper (alltså de som sköter gräsmattan) och rummen för alla tekniska anläggningar och system. Med andra ord perfekta förutsättningar för en lyckad fotbollsfest.

…Portar!
För Rhein-Neckar-Arena stod “21 rullportar och 10 takskjutportar med en storlek på upp till 6000 x 4185 millimeter och totalt 242 dörrar på vår stycklista“ berättar Teckentrup-specialisten Schröter.

De båda mest tilltalande portarna finns vid infarten för fotbollslagens bussar. Med sitt sträckgaller

bildar dessa portar en harmonisk enhet med arenans uppseendeväckande metallfasad. Denna “luftiga“ konstruktion har emellertid också en praktiskbakgrund: Frisk luft kan strömma in direkt på gräsplanen – vilket säkerställer planens optimala kvalitet. Och därför lägger man knappast märke till den avancerade tekniken – som till exempel det låga portöverstycket med den bakomliggande fjäderaxeln. Den säkerställer en fri genomfartshöjd på hela 4,00 meter. Ytterligare tekniska detaljer: En automatik med impulsstyrning – och på hemmalagets sida med en speciallösning för kabelgenomföring till OB-bussen.

Helt ogenomskinlig är däremot porten för planens greenkeeper – men med sina svarta yta är också denna port något alldelesspeciellt. Och det var viktigt eftersom den syns tydligt från åskådarplatserna. Vad man emellertid inte ser i första ögonblicket när man tittar på porten (en Teckentrup takskjutport SL) är det perfekta utförandet in i minst detalj. “På grund av det trånga utrymmet och ett flertal installationsrör direkt i närheten av portens överstycke var man tvungen att planera denna port exakt på millimetern . Vi var tvungna att mäta alla aktuella parameter så exakt som möjligt och sedan överföra dessa till produktionplaneringen“ förklarar civilingenjör Ingo Wellenbrock som är projektchef på planeringsbyrån AGN.

För kioskerna och stånden valde vi rullportar med mycket ovanliga mått – mycket breda, men däremot inte speciellt höga. På grund av att en del kiosker och stånd också säljer korv och liknande (i detalj: på grund av grillarna) var vi tvungna att ta hänsyn till en mycket högre rökrisk än normalt. “För att lösa detta problem utvecklade vi speciella borsttätningar för löpskenorna“ förklarar Achim Schröter, försäljningschef för industriportar hos Teckentrup. Upptill och nertill ger konventionella tätningar ett gott skydd runtom. Och för att dessa portar verkligen ska kunna stängas helt säkert så har styrningen en batteribuffert, som fungerar även vid elavbrott.

 

 

 

 

…och dörrar!
Cirka 250 dörrar Türen har Teckentrup monterat i Rhein-Neckar-Arena. När de levererades till byggplatsen var de grundmålade och behövde sedan endast täckmålas på plats – ytterdörrarna i en matt svart nyans, som också användes för portarna. För innerdörrarna bestämde sig inredningsarkitekterna för en elegant grå nyans. Denna gråa nyans matchar perfekt både de intensivt frekventerade huvud in- och utgångarna och nödutgångarna.

Exempel fan-krogen: Här finns plats för upp till 400 personer, och motsvarande breda måste in- och utgångarna vara. “Här ärpardörrarna utrustade med en anti-panik-funktion: Dörrarna måste alltid och helt utan problem kunna öppnas i riktning utåt samt stänga tätt. Detta säkerställs med hjälp av en dörstängare med löpskena som dessutom har en inbyggd stängningsföljdreglering“ säger Ingo Wellenbrock. Speciellt monteringsvänlig var dörrmonteringen med blockkarmar.

Långt nere i stadion, där de tekniska anläggningarna och systemen befinner sig, står funktionaliteten i förgrunden medan det optiska intrycket är inte så viktigt. Här är brandskyddsdörrar, delvis upp till T90, föreskrift.

Dörrarna som leder ut i det fria från lagerutrymmena (även dessa i matt svart) har en alldeles speciell teknisk finess: Det går att öppna dem via en tryckknapp så att säga i förbigående. Den elektriska automatiken öppnar sedan pardörrarna automatiskt.

Fotbollsklubben 1899 Hoffenheims färger dyker bara upp längs med vägen från omklädningsrummen in till stadion: Golven i korridorerna är blåa. Dörrarna är också här i en elegant grå nyans, helt i enlighet med den diskret eleganta stil som arkitekterna valt.